logoohnebg

Kako se pije kafa širom sveta

Mali ritual ispijanja kafe, osim što nam pruža energiju za početak dana, govori mnogo o nama i kulturi zemlje iz koje potičemo.

ITALIJA
Kada danas kažemo espresso, pomislimo na Italiju i to s razlogom. U Italiji je otvoren prvi kafić.
Italijani u svojoj šoljici kafe najčešće uživaju s nogu i bez mnogo šećera i većina njih uz kafu naručije i kroasan. Neki od najvećih svetskih proizvođača kafe potiču iz Italije, a Italijani su na desetom mestu u svietu po broju ispijenih kafa godišnje.

TURSKA
Zahvaljujući sirijskim trgovcima koji su doneli prva zrna kafe u Istanbul, Turska predstavlja jednu od kolevki ovog napitka. Uz nju su se obavljali politički i trgovački dogovori, a čak i danas se u ovoj zemlji veruje da ispijanje kafe s nekim garantuje dugovečno prijateljstvo.

FRANCUSKA
Tokom 17. i 18. veka, pariski kafići bili su često mesto okupljanja pisaca, slikara i drugih umetnika, poput Sartra ili Voltera. Onore de Balzak važio je za jednog od najvećih ljubitelja kafe, s obzirom da je pio i do 50 šoljica ovog napitka dnevno.

Danas Francuzi uz kafu najčešće konzumiraju popularne kroasane ili sendviče, i vrlo često piju espresso kafu veću od standardnih 30ml. Još jedna popularna vrsta kafe je i ona s mlekom, odnosno café au lait.

AMERIKA
Najveća količina kafe popije se upravo u ovoj državi, te stoga i ne čudi što je jedan od najvećih lanaca kafeterija, čuveni Starbucks, potekao upravo iz Sijetla.

Amerikanci najčešće konzumiraju espresso, kao i druge napitke na bazi espressa, poput kapućina, i to u bilo koje doba dana, ujutro, popodne pa čak i uveče.


SRBIJA

Naš narod poznat je po tome da mnogo voli da pije kafu. Zato, nimalo ne čudi podatak da više od četvrtine stanovnika Srbije popije više od četiri šoljice crnog napitka dnevno, a 82% barem dve kafe na dan.
A da biste u udobnosti svoga doma i vi pili savršenu šoljicu kafe, razmislite o Cremesso Easy Black kafe-aparatu i kapsulama o kojima govori čitava Srbija.

Leave a Comment