Zrno kafe
Kada se govori o zrnu kafe najčešće razlikujemo dve vrste, a to su ARABIKA i ROBUSTA. Razlika između ovih kafa itekako postoji, a vrsni će vam reći da one nisu jedine. Pored njih imamo i liberica, excelsa, stenophylla, arabusta.
Kafa arabika
Ova vrsta kafe će vas svojom jačinom i dozom kofeina odmah probuditi. Zbog svog gorkog ukusa najčešće se koristi za espreso napitke ili u mešavinama instant kafe.
A kakva je to kafa robusta?
Iako je Arabika dominirala u globalnoj proizvodnji kafe u odnosu na Robustu u odnosu 80/20, prema istraživanju neprofitne ortganizacije “World Coffee Research” u današnje vreme Robusta čini 40% kafe koja se uzgaja širom svet. Retki su oni koji mogu da piju robusta kafu bez mleka ili zaslađivača, a ukoliko to i čine, obično je konzumiraju u manjim dozama. To nije slučajnost, glavni razlog leži u sadržaju kofeina koji je duplo veći u odnsosu na Arabiku.
Od čega zavisi ukus kafe
Pored toga što se vrste kafe razlikuju po samom zrnu, odnosno biljci, veoma je važan i način prženja.
Što se zrna kafe duže peku, postaju tamnija i na taj način se oslobađaju ukusi i arome. S druge strane, što je pečenje duže, ostaje sve manje kofeina i kiselosti u kafi.
Kvalitet aparata takođe utiče na ukus kafe
Da bi dobili savršenu kafu moramo obratiti pažnju na mnogo detalja. Međutim, jedan je presudan a to je kvalitet aparata. Cremesso kafe-aparati su napravljeni tako da „izbacuju“ savršenu šoljicu kafe. Uz to će vas svaki barista savetovati da očistite filter tj. sito kroz koje prolazi kafa. Voda u aparatu uvek mora biti sveža, a mleko ukoliko ga sipate treba biti hladno, dok za šoljicu važi pravilo da mora biti topla, ali ne i pregrejana.